Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Λίμνη Κουρνά

 Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη.Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία...
Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους, περίπου 4χλμ μακριά από τη Γεωργιούπολη στο νομό Χανίων.
Η λίμνη δημιουργείται από την παρεμπόδιση του υπόγειου νερού, που κατεβαίνει από τον όγκο των Λευκών Ορέων, από τα αδιαπέραστα πετρώματα και την κατάκλιση του φυσικού κοιλώματος. Η λίμνη τροφοδοτείται από την πηγή Αμάτι και αποστραγγίζεται προς το ποταμό Δέλφινα.  Η απόστασή της από την θάλασσα είναι 2.5 km.
Απλά, φανταστείτε ένα μεγάλο κοίλωμα που τροφοδοτείται από την μία του πλευρά με νερό λόγω του πορώδους του εδάφους ενώ από την απέναντι στεγανοποιείται λόγω της φύσης των πετρωμάτων. Σε κάποια τμήματα της λίμνης έχουν γίνει και έργα υπερχείλισης και αποστράγγισης του νερού προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και την θάλασσα.



Το όνομά της προέρχεται από την αραβική λέξη Κουρνάς που σημαίνει λουτήρας ή λίμνη και είναι στοιχειωμένη… Κάτι όχι ασυνήθιστο για λίμνη…


Ο θρύλος μιλάει για μια ξανθιά κοπέλα η οποία πριν από πολλά χρόνια στην προσπάθειά της να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή, να γίνει λίμνη. Όπως κι έγινε… και από τότε, λένε…, μια νεαρή γυναίκα κάνει κάποιες φορές την εμφάνισή της καθισμένη σε ένα βράχο μέσα στη λίμνη και χτενίζει τα κατάξανθα μαλλιά της.


Ένας δευτερεύων μύθος για την νεράιδα αναφέρει ότι ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει. Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός από την κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράϊδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της.

Όταν φτάσαμε στη λίμνη το θέαμα που αντικρίσαμε μας αποζημίωσε και με το παραπάνω. Εκείνο που δεν περιμέναμε να δούμε και αποτέλεσε ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, ήταν μια λίμνη η οποία θύμιζε παραλία θαλάσσης. Στην μια της όχθη διακρίναμε ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και πολλά θαλάσσια ποδήλατα που πολλοί τουρίστες νοίκιαζαν για να κάνουν τον περίπλου της λίμνης.

















Η λίμνη Κουρνά και τα περίχωρα της αποτελούν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα για την Ελλάδα, καθώς είναι από τις λίγες περιοχές της Κρήτης στις οποίες υπάρχει άφθονο γλυκό νερό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Γι’αυτό το λόγο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.






Καθίσαμε σε μια από τις ταβέρνες που ήταν πάνω από την λίμνη και  απολαύσαμε το υπέροχο τοπίο που απλώνονταν μπροστά μας. Κρωξίματα από χήνες και πάπιες ,που αποτελούσαν τις μασκώτ της λίμνης ,τράβηξαν την προσοχή  μας.
 Ήπιαμε την παραδοσιακή ρακή ,που ήταν πολύ καλή ,και φάγαμε και τα μεζεδάκια μας φυσικά.


Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με σπάνια υδροχαρή φυτά και δέντρα. Το σκοτεινό χρώμα της λίμνης οφείλεται στα φύκια που βρίσκονται στο πυθμένα της.


  Κάποιοι πιστεύουν ότι στην λίμνη προκαλούνται παραφυσικά φαινόμενα, με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούν είτε αναστάτωση σε πολλούς, είτε θετική διάθεση.
  Εντελώς ενημερωτικά,φύγαμε με τρομερή διάθεση,και συνεχίσαμε με παγωτό στο Ρέθυμνο.Μάλλον τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα φταίνε ,γιατί εμείς δεν... τρώμε,απλώς μεγαλώνουμε και παχαίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου